De acht spelers aan het 5e NK Rapid in Amstelveen op zondag 1 december zijn bekend. Op papier is Jorden van Foreest de favoriet voor de eindzege. De 20-jarige Groninger wist de 3e editie in 2017 op zijn naam te schrijven, terwijl hij afgelopen jaar de eindoverwinning uit zijn handen zag glippen door een blunder in de laatste ronde.

Speciale aandacht zal uitgaan naar zijn jongere broer Lucas die eerder dit jaar verrassend Nederlands Kampioen klassiek schaak werd. Lucas doet voor de eerste keer mee, maar in september liet hij al zien het versnelde speeltempo goed te beheersen door zowel het WK Rapid als WK Blitz t/m 18 jaar in Spanje op zijn naam te schrijven. De andere debutant in het gezelschap is de Apeldoornse grootmeester Roeland Pruijssers.

Verdere concurrentie mag verwacht worden van gerenommeerde grootmeesters Loek van Wely (winnaar in 2016, tegenwoordig lid van de Eerste Kamer), Erik van den Doel, Jan Smeets en Dimitri Reinderman. Ook Jan Timman zal dit jaar weer te bewonderen zijn in Amstelveen. De 67-jarige voormalige nummer 2 van de wereld heeft in eerdere edities laten zien nog goed mee te kunnen komen met de nieuwe generaties van nationale topspelers. Vorig jaar behaalde bij een gedeeld 3e plaats.

Ondanks afzeggingen van de huidige nummer 5 van de wereld, Anish Giri (speelt tegelijkertijd London Chess Classic) en Ivan Sokolov (winnaar vorig jaar, maar tegenwoordig werkzaam in Abu Dhabi als trainer) is toernooidirecteur Robert Ris zeer tevreden met de samenstelling van het deelnemersveld bij de heren: β€˜β€™Het is een zeer leuke mix van ervaring en jong talent waarbij de niveauverschillen zeer klein zijn. Iedereen kan van elkaar winnen, dus ik verwacht een spannend toernooi met veel spektakel op de borden. Het zou mij niet verbazen als we in vijf jaar tijd, vijf verschillende kampioenen zullen hebben.’’

Het volledige deelnemersveld bij heren (met FIDE-ratings per 1 oktober) ziet er als volgt uit:

  1. Jorden van Foreest   (2621)
  2. Loek van Wely          (2610)
  3. Erik van den Doel     (2603)
  4. Jan Smeets               (2596)
  5. Dimitri Reinderman   (2574)
  6. Roeland Pruijssers    (2550)
  7. Lucas van Foreest     (2531)
  8. Jan Timman               (2528)

Het deelnemersveld bij de dames is in een eerder stadium al bekend gemaakt.

 

JordenLucas

Afgelopen juli won Lucas (rechts) de barrage van Jorden (links) op het NK. In Amstelveen zullen de broers weer tegenover elkaar plaatsnemen. (Foto: Harry Gielen)